субота, 18. јул 2009.

Okolna sela: Oreškovica


Na dvanaestom kilometru jugozapadno od Petrovca na Mlavi se nalazi selo Oreškovica koje danas ima 346 domaćinstava i 1.396 stanovnika.

Od ukupnog broja, 200 domaćinstava se bave isključivo poljoprivredom, 110 je mešovitih, a ostala domaćinstva stiču prihod iz radnog odnosa.

Na radu u inostranstvu se nalazi oko 300, a u naselju, u opštini i drugim naseljima zaposleno je oko 40 radnika.

Kao i mnoga druga naselja, tako i Oreškovica spada u red onih koja imaju negativnu stopu obnavljanja stanovništva na šta ukazuje podatak da se u poslednjih deset godina prosečno godišnje rodilo manje dece nego što je umrlo meštana.

Ukupna površina naselja iznosi 1.649 hektara i od toga pod ratarskim kulturama se nalazi 1145 ha, pod šumama 191 ha, pod voćnjacima i vinogradima 195 ha, pod livadama i pašnjacima 90 ha i pod povrtarskim kulturama 25 ha...

Oreškovica se graniči sa selima: Vošanovcem, Dobrnjem, Burovcem, Tabanovcem i Krvijem u opštini Petrovac, Viteževom i Porodinom u opštini Žabari, i Dubnicom u opštini Svilajnac.

Oreškovica ima Osnovnu školu "Đura Jakšić", crkvu, ambulantu, poštu, Dom kulture, Lovački dom, zadrugu "Dragoševo", sportska igrališta za velike i male sportove, mesnu kancelariju, tri prodavnice, kafanu, dva kafića, i nekoliko zanatskih radnji.

Na samom ulazu u naselje na brdu nalazi se Protivgradni poligon i Regionalni centar Republičkog hidro-metereološkog zavoda.

Нема коментара:

Постави коментар