недеља, 20. април 2014.

OSNOVNA ŠKOLA I KUĆA SA TREMOM U ŠKOLSKOM DVORIŠTU U VITEŽEVU



Osnovna škola u Viteževu osnovana je 1894. godine i prve godine je radila u privatnoj kući. Naredne 1895. godine preseljena je u školsku zgradu u centru sela, pored glavnog puta, a prvi učitelj bio je Pavle Lukić. Sve do Drugog svetskog rata nosila je naziv „Državna narodna škola Stevan Visoki“. Za vreme bugarske okupacije služila je kao zatvor i stacionar za oficire, a bila je i paljena. Temelji stare škole sačuvani su istočno od sadašnje školske zgrade.
Zgrada osnovne škole u Viteževu je pravougaone osnove, orjentisana svojom užom stranom prema severu, odnosno prema ulici. Objekat je prizeman, sa podrumom samo ispod južnog dela. U organizacionom smislu podeljena je na dva dela. Deo namenjen đacima ima dugačak hodnik iz koga se ulazi u dve učionice i jednu kancelariju. Drugi deo zgrade je ekonomski i ima izdvojen ulaz. Tu su smeštene kuhinja i trpezarija, kao i stepenište za podrum i tavan. Zidana je opekom starog formata. Krov je četvorovodni, a krovni pokrivač biber crep. Podovi u učionicama i kancelariji su drveni.
Južno od školske zgrade u dvorištu se nalazi stara kuća sa tremom iz XIX veka. Zidana je na temelju od lomljenog kamena kao čatmara, okrečena spolja i iznutra. Krov je četvorovodni, a krovni pokrivač ćeramida. U organizacionom smislu zgrada ima četiri prostorije i trem, ali nema dimnjak. U dve prostorije tavanice su od šašovca i drvenih greda, dok su u druge dve olepljene kolenikama. Pod je od nabijene zemlje. Tokom vremena imala je različite namene, pa je u jednom periodu tu bila smeštena i mesna zajednica.

>

Нема коментара:

Постави коментар