субота, 20. август 2016.

NOVA RAMPA Basesku pripretio: Stavićemo VETO na priključenje Srbije EU


Basesku, koji je predsednik desničarskog Pokreta narod, kaže da Rumunija "ima ozbiljnu kartu u svojoj ruci", jer može da ne ratifikuje priključenje Srbije EU i nakon završetka pretpristupnih pregovora, preneo je portal "Vojvodina danas". 

Rumunija smatra da su i Vlasi koji žive u dolini Timoka Rumuni, dok Srbija tu zajednicu smatra vlaškom manjinom, prenela je mađarska državna novinska agencija MTI i navela da se broj Vlaha u Srbiji procenjuje na četvrt miliona, ali da se na poslednjem popisu samo 35.330 ljudi izjasnilo kao Vlasi, a 29.332 kao Rumuni. 

Agencija Agerpres je prenela da su na skupu na slobodnom univerzitetu u mestu Izvoru Murešului, na kojem tradicionalno učestvuju predstavnici prekograničnih Rumuna, predstavnici Rumuna iz Timočke krajine zahtevali da Rumunija odlučnije zahteva primenu sporazuma iz 2012. 

- Želimo da Srbija postane članica EU, ali želimo i da se i mi priključimo s našim osnovnim pravima: da imamo rumunske škole, liturgije na rumunskom i rumunsku štampu - rekao je Predrag Balašević, potpredsednik kulturnog udruženja Rumuna i Vlaha iz Srbije "Ariadne Filum".

Нема коментара:

Постави коментар